Üdvözöljük csoportunk honlapján!

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A Villamosmérnöki és Informatikai Karon a mesterséges intelligencia és az intelligens rendszerek témakörökhöz kapcsolódó oktatási tevékenység mind a BSc, mind az MSc képzésben döntően az Intelligens Rendszerek Kutatócsoporthoz kapcsolódik.

A Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék az 1970-es évek második felétől kezdve foglalkozott komplex mérőrendszerek tervezésével. E rendszerekre jellemző volt az összetett funkcionalitás, a komplex döntések meghozatalára való képesség, illetve a szakterülethez, szakértő felhasználókhoz igazodó, rugalmas felhasználói felület kialakítása. A mérőrendszerek komplexitásának növekedése, a megoldandó feladatok bonyolultsága, a minél több ismeret felhasználása vetette fel az .intelligens. rendszerek kifejlesztése iránti igényt.

Az intelligens rendszerek olyan komponensekből épülnek föl, ahol megjelennek az emberi intelligens problémamegoldás folyamatát is modellező, adaptív és asszociatív számítási eljárásokat alkalmazó eszközök is, alkalmasak a tudás különböző formáinak kezelésére, jellemző rájuk a tanulás útján történő ismeretszerzés, az adatokban megtestesülő tudás kinyerésének és felhasználásának képessége, és ezáltal a környezet változásaihoz való nagyfokú alkalmazkodás, valamint a komponenseik sokrétűségén túl a komponensek újszerű összekapcsolása is.

A Tanszék mérőrendszerekkel foglalkozó csoportjából mintegy 15 éve alakult meg az Intelligens Rendszerek kutatócsoport, melynek célja - küldetése - olyan informatikai rendszerek elemzése, szintézise, és integrálása, amelyek nagybonyolultságú, heterogén tudás reprezentációját és .szervezését igénylő feladatmegoldást támogatnak vagy akár teljesen automatizálnak. A felhasznált szakterületek és módszerek között van a gépi tanulás, a bizonytalan tudás reprezentálása, a hibrid logikai-valószínűségi tudásmenedzsment, különböző reprezentációjú tudás - számszerű, természetes nyelvű szöveges, képi, stb. - feldolgozása, autonóm elosztott intelligenciájú rendszerek, beágyazás alkalmazói rendszerekbe, ..